top of page
Citrus Fruits

gluten intollerantie

Glutenintollerantie komt vaker voor dan men denkt. Vaak is het via onderzoek niet te vinden, omdat er voornamelijk in het bloed naar wordt gezocht en daar is het pas te zien in een ver stadium. Toen wij net begonnen met de praktijk deden we veel ontlastingsonderzoeken, via de ontlasting zie je veel eerder een probleem met gluten. Maar ook dit was niet altijd het geval.

100% Glutenvrij.jpeg

Hoe zit het dan wel?

Nu weet ik dat het anders zit. Ik geloof namelijk niet meer zo in intoleranties of allergieën, dit geldt ook voor andere voedingsmiddelen, tenminste het is maar hoe je er naar kijkt. Toch hebben heel veel mensen problemen met gluten. Soms duurt het een paar dagen voordat men iets voelt en soms eten mensen een bordje pasta en het bord is nog niet leeg of men krijgt een enorme last van maagzuur en of de buik zwelt direct op en ligt men met enorme buikkrampen op de bank. Vaak tot midden in de nacht of nog tot aan de volgende dag. Dus wat is dat dan en waar reageert men zo heftig op? Dit heeft te maken met ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën. Deze voeden zich met o.a. gluten. Ze vinden een boterham net als wij ook heel erg lekker. Ze gaan hier goed op, ze worden er sterker van en kunnen zich beter vermenigvuldigen. Op het moment dat een virus of een bacterie actief wordt, door bijvoorbeeld een griep of te lang of te vaak stress, dan kan het virus zich voeden met gluten, hierdoor scheiden ze afvalstoffen af die de echte problemen geven. Direct reageer je niet op de gluten zelf, maar door wat ziekteverwekkers uitstoten nadat ze zich gevoed hebben met gluten. Dit is de reden dat de ene persoon een heel brood kan eten en nergens last van heeft, terwijl de ander al reageert op één hap! De persoon die niet reageert draagt geen ziekteverwekker bij zich of is tenminste niet actief. Blijf je dan gluten eten, los je de klachten nooit op, ook niet met een product of programma om de opgeblazen buik tegen te gaan en of een maagzuurremmend product. Dit pakt namelijk de ziekteverwekker niet aan. Je hebt een plannetje nodig en de eerste stap is het weglaten van gluten. En echt helemaal!! Niet in het weekend toch een broodje bij het ontbijt, nee want dan blijf je last houden. Op het moment dat je gluten eet, kan een ziekteverwekker hier drie maanden van overleven.

 

Glutenvervangers tot in de puntjes!

Het weglaten van gluten is niet altijd even makkelijk, daarom hebben we deze pagina gemaakt. Deze heb ik samen gemaakt met een cliënt van mij Fleur Pluijmen. Zij komt al bij mij sinds februari 2022. Zij had veel klachten en zat echt niet lekker in haar vel. Toen zij eenmaal de knop om had om glutenvrij te gaan eten, kwam haar energie weer terug, haar huid knapte op, ze viel af, geen buikpijn meer en de PCOS is zo goed als opgelost. En uiteraard is er meer nodig geweest bij haar dan alleen het weg laten van gluten, maar dit heeft wel het grootste verschil gemaakt. Zij is inmiddels een grote kenner geworden in glutenvrij producten en daarom heb ik haar gevraagd om de producten die zij gebruikt op te sommen en die hebben wij op deze pagina gezet om mensen te helpen die ook problemen ervaren na het eten van gluten. Zij heeft zo'n beetje alle glutenvrije producten al geprobeerd en zij heeft hier opgesomd wat zij het lekkerst vindt en uiteraard niet op reageert.

​

Overzicht van glutenvrije producten en vervangers ->> Klik hier

​

bottom of page